Peste 100 de bunuri din magazine de antichități, sigilate sau ridicate în vederea expertizării

Peste 100 de bunuri din magazine de antichități, sigilate sau ridicate în vederea expertizării
Peste 90 de bunuri au fost sigilate și lăsate în custodie până la clarificarea situației lor, iar 22 de tablouri, icoane, cărți de cult și piese de artă decorativă au fost ridicate pentru expertizare, în urma unor controale efectuate de Poliție la magazine de antichități, informează IGPR.
Publicat: 30/09/2012, 13:49
Actualizat: 27/09/2018, 23:31

Măsurile au fost luate în urma controalelor făcute joi, la nivel național, de polițiștii Direcției de Investigații Criminale din Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR), în colaborare cu cei de la Direcția de Investigare a Fraudelor, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.

În privința a 93 de bunuri sigilate și lăsate în custodie până la clarificarea situației acestora, firmele controlate nu au putut prezenta acte privind proveniența acestora.

Referitor la cele 22 de bunuri culturale ridicate, polițiștii spun că vor fi făcute verificări în baza de date obiecte a Poliției Române și în cea administrată de OIPC Interpol a operelor de artă furate, întrucât există suspiciuni cu privire la proveniența lor ilicită.

Potrivit comunicatului, polițiștii au controlat 114 agenți comerciali care desfășurau activități de comerț cu bunuri culturale mobile, fiind identificate mai multe societăți comerciale care, deși aveau la vânzare bunuri cultural mobile, nu obținuseră autorizația prevăzută de Legea nr. 182/2000 republicată privind protejarea patrimoniului cultural național mobil. Din acest motiv, au fost aplicate șase sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 36.000 lei, fiind suspendată activitatea societăților comerciale vizate până la intrarea în legalitate.

De asemenea, polițiștii au făcut 29 sesizări către Direcțiile Județene pentru Cultură și Patrimoniu Național cu privire la încălcarea art. 35 din Legea 182/2000 republicată, precum și cu privire la existența unor bunuri cu valoare de patrimoniu puse în vânzare în societățile comerciale verificate.

La aceleași controale, au fost aplicate nouă sancțiuni contravenționale în valoare totală de 19.000 lei pentru încălcarea prevederilor Legii nr. 12/1990 republicată privind protejarea populației împotriva unor activități comerciale ilicite și una, în valoare de 1.000 lei, pentru încălcarea prevederilor Legii nr. 82/1991 privind contabilitatea.

De asemenea, a fost aplicată o sancțiune contravențională în valoare de 2.000 lei pentru încălcarea prevederilor Legii nr. 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor și protecția persoanelor.

În cazul a trei societăți comerciale, polițiștii de la structurile de investigare a fraudelor continuă controlul privind modul de înregistrare în evidențele financiar-contabile a bunurilor comercializate, urmând a se sesiza în cazul constatării de infracțiuni de natură economică, se mai precizează în comunicat.

Cu prilejul controlului efectuat, de la una dintre societățile comerciale a fost ridicat un tablou despre care expertul în arte plastice care a însoțit echipa de polițiști a afirmat că este un fals după un bun cultural clasat. Asupra bunului în cauză se va efectua expertiza de specialitate, iar în funcție de rezultat, se va întocmi dosar penal.

Totodată, polițiștii au identificat patru persoane, din rândul deponenților bunurilor în regim de consignație, dar și dintre administratorii societăților comerciale controlate, față de care există suspiciuni că au achiziționat bunurile de pe piața neagră. Cu privire la acestea se vor face verificări și, în funcție de rezultat, se va proceda conform competențelor.

La acțiune au participat 91 polițiști din cadrul structurilor de investigații criminale, 62 din structurile de investigare a fraudelor, precum și 48 de polițiști din cadrul structurilor de ordine publică, criminaliști sau specialiști din cadrul direcțiilor județene pentru cultură și patrimoniu cultural național, respectiv a Capitalei.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Femeia care apără cerul României. Interviu cu tânăra care se asigură că rachetele rușilor nu...
EXCLUSIV | Faimosul atacant al ”Generației de Aur” a fost condamnat la închisoare!
FOTO. Cea mai controversată jucătoare WTA din România face ravagii la început de vară! Imagini...
Unde au fugit azi noapte Irinel Columbeanu și Irinuca, direct de la aeroport. Avem imagini...
Un nou război catastrofal ar putea să cuprindă Orientul Mijlociu. Israelul și Libanul, în tensiune...
Veste tristă despre Florin Piersic, la scurt timp după ce fusese externat
Ce dietă ține Inna, pentru a se menține SEXY! Care sunt alimentele la care a...
Reacţia unui american aflat în vacanţă în România, după ce s-a trezit pe o pajişte...
Viorel a murit înainte de a-și strânge familia în brațe! Se întorsese în țară și...
El este tânărul mort în accidentul din Vâlcea! Viorel se grăbea spre casă și a...
Au încins atmosfera la malul mării. Canicula le-a făcut pe vedete să renunţe la haine
La câți KM schimbi uleiul la cutia automată? Cât costă și care e cel mai...
Inteligenţa Artificială utilizată de Israel în Gaza ajută la reducerea victimelor civile, sugerează un expert
Ce a găsit NASA pe exteriorul STAȚIEI SPAȚIALE INTERNAȚIONALE? Sunt VII!
NOILE REGULI s-au stabilit deja în Europa. ORDINUL trebuie să se aplice și în România
Traian Băsescu și relația cu Elena Udrea. Dezvăluiri incendiare
Ce a putut să facă un mire chiar în fața invitaților. A oprit nunta și...
Fotografia sfâșietoare de la priveghiul Ancăi Molnar. Fiul de 14 ani, îndurerat lângă sicriu
Gagea și Alexandra, din nou împreună? Cum a fost sărutul din Camera roșie: „Am avut...
Saveta Bogdan, adevărul despre cererea în căsătorie făcută de Gheorghe Turda. Care este, de fapt,...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Măi Bulă, familia ta din câte persoane e compusă?
Cercetătorii folosesc genele organismului pentru a trata afecțiuni rare ale pielii
×